I.R. Neguţ a condus timp îndelungat Banca Economia din Focşani, care se afla situată în centrul oraşului, imobil care a fost demolat în anii 70’.
I. R. Negutz(Neguţ), directorul celei mai mari bănci din Focşaniul interbelic , S. A. Economia, s-a născut în anul 1871, a absolvit Şcoala Comercială din Braşov, a publicat lucrări din domeniul economic şi a ajuns şeful celei mai mari şi mai vechi instituţii de credit din sudul Moldovei.
A fost un profesionist, sever cu el însuşi, cu subordonaţii, dar mai ales cu debitorii. Cazul lui Gheorghe Alexianu, viitorul guvernator al Transnistriei, este elocvent.
Acesta încercat în 1919 să răscumpere pământurile din zona Muncelu ale tatălui său, pierdute la Banca Economia pentru un credit nereturnat şi a oferit o sumă semnificativă, dar I. R. Neguţ a refuzat şi a cerut dublul acestei sume, valoare pe care Alexianu nu a putut-o onora.
Acest director de bancă, bancher nemilos, „inimă de piatră şi suflet rece”, un fel de Ebenzer Scrooge din poveştile lui Charles Dickens, a avut cu câteva luni înainte de a muri (1942 ) un moment de revelaţie a micimii umane şi şi-a lăsat prin testament olograf întreaga avere Statului, cu condiţia ca soţia sa Ecaterina să beneficieze până la moarte de uzufructul unora dintre imobile.
Iată, pe scurt, conţinutul testamentului încheiat la 24 mai 1942.
„Las soţiei mele Ecaterina una sută mii lei depuşi la S A Economia din Focşani pentru acoperirea cheltuielilor unei înmormântări modeste şi pentru anul de doliu, având dreptul de a locui nestingherită de nimeni în casa mea din Focşani, piaţa Ştirbei Vodă nr. 6, folosind şi grădina din jurul casei, precum şi mobil , aşternutul, lengeria, vesela şi orice alte ustensile din menaj şi altele s-ar mai găsi la locuinţa mea. Las mumei mele ce se afla în viaţa treizeci mii lei. Las fraţilor şi surorilor mele ori descendenţilor lor câ