În mai multe ţări din Europa există riscul să apară focare de poliomielită, o boală care a fost eradicată pe continent. Aceasta ar putea fi reactivată din cauza refugiaţilor din Siria, ţară care se confruntă deja cu o epidemie în rândul copiilor. Sursa: AP
Doi medici din Germania atrag atenţia, într-un articol în publicaţia „Lancet”, asupra riscului de poliomielită, o boală care a fost eradicată în Europa încă din 1999. Specialiştii spun că din cauza faptului că doar unu din 200 de oameni infectaţi cu virusul dezvoltă şi paralizie, aceasta ar putea trece neobservată. Între timp, sute de oameni ar putea contracta virusul poliomielitic, relatează BBC.
Majoritatea ţărilor din Europa folosesc, astăzi, vaccinurile anti-poliomielitice inactivate în programele naţionale de imunizare. Deşi mai sigure ca vaccinurile orale, care conţin tulpini virale vii, vaccinurile inactivate oferă o protecţie mai scăzută în faţa bolii. În acest sens, experţii nemţi susţin că ţări cu o rată mai scăzută de vaccinare, precum Austria (83%) sau Ucraina (74%), riscă epidemii de poliomielită adusă de refugiaţii sirieni. Şi Israelul este o posibilă ţintă, mai spun experţii.
Siria se confruntă cu 22 de cazuri de paralizie, pe care specialiştii le pun pe seama poliomielitei. Dintre acestea, zece cazuri au fost deja confirmate cu virus poliomielitic. În majoritatea cazurilor este vorba de copii sub 1-2 ani care nu au fost imunizaţi sau cu schemă incompletă de vaccinare. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a tras un semnal de alarmă privind riscul răspândirii acestei boli şi în ţări din Europa.
În România, riscurile sunt mai mici, spun reprezentanţii OMS. „În România, rata de vaccinare e mai ridicată la vaccinurile care se fac în primul an de viaţă (inclusiv anti- poliomielită) şi mai scăzută la cel de doi ani. Toţi copiii veniţi din Siria sunt vaccinaţi anti-poliomielită", afirmă Vict