România participă la realizarea celei mai mari structuri construite vreodată de om, după Marele Zid Chinezesc. Este vorba despre un telescop ieşit din comun, sub formă de reţea, care va culege date despre Cosmos prin captarea particulelor numite neutrini.
Se pare că ţara noastră nu duce lipsă de oameni de ştiinţă de primă mărime. În acest moment, Institutul de Ştiinţe Spaţiale (ISS) de la Măgurele participă, alături de alte 40 de institute europene, la un proiect gigantic.
Este vorba despre un observator astronomic format din 600 de structuri verticale, ce susţin 12.000 de module optice speciale. Acestea au drept scop captarea particulelor numite neutrini şi studierea Universului prin intermediul informaţiilor furnizate de acestea.
Structura, denumită KM3NeT, se află la 2.500 de metri în adâncul Mării Mediterane şi are dimensiunea de trei kilometri cubi, dacă e privită ca desfăşurare spaţială. ISS participă la acest proiect cu dispoziti- vul mini-DOM, un modul electronic destinat culegerii, prelucrării şi transferării datelor, realizat de o echipă de cercetători condusă de fizicianul dr. Vlad Popa. Structura va «spiona» neutrinii
Neutrinii sunt particule “misterioase” de dimensiuni foarte mici, care circulă prin Univers fără să fie influenţate sau să influenţeze materia. Practic, trec prin orice, inclusiv prin corpul uman, ca prin… nimic. Există voci care spun că neutrinii ar circula prin Cosmos chiar cu viteze mai mari decât cea a luminii. Se crede că ar proveni din explozii de supernove sau ciocniri de stele, dar sunt doar supoziţii.
Nimeni nu cunoaşte, deocamdată, sursa lor. Cu ajutorul senzorilor optici speciali ai reţelei, KM3NeT va folosi Pământul şi apa mării drept filtru pentru detectarea urmelor luminoase lăsate de trecerea neutrinilor prin nucleele atomilor. Din informaţiile aduse de neutrini, nealterate de interacţiunea cu materia,