Deputatul PNL de Brașov, Mihai Donțu, a prezentat în Parlament o declarație politică în cinstea stegarilor care au ieșit în stradă protestând împotriva regimului comunist în data de 15 Noiembrie 1987.
Cred că şi eu, dar şi oricare român, chiar şi cei din generaţiile de după 1989, trebuie să-i comemorăm şi să-i omagiem ori de câte ori avem ocazia, pe cei care ne-au dat, prin jertfa şi suferinţa lor, libertatea de a vorbi oricând liber, neîngrădit de vreun regim opresiv, celor care ne-au oferit libertatea de a asculta, de a ne informa sau a scrie despre orice temă sau idee, fără nicio teamă de a suferi consecinţele de care au avut parte aceştia în perioada regimului comunist şi care ne-au deschis graniţele, dându-ne posibilitatea de a circula oriunde în această lume, fără restricţii sau teama că vom fi fugăriţi şi arestaţi pentru asta!
În acest sens, aş vrea să vă readuc în atenţie faptul că, pe 15 noiembrie, se împlinesc 27 de ani de la momentul Revoltei muncitorilor braşoveni, care a avut loc în anul 1987, moment ce reprezintă în istoria naţională începutul sfârşitului pentru regimul comunist al lui Nicolae Ceauşescu.
Nicăieri în ţară nu se mai auzise până atunci strigându-se “Jos Ceauşescu!”, scânteia pornită în Braşov fiind preluată apoi la Iaşi şi Timişoara, în 14 şi 15 decembrie 1989, şi la Bucureşti, în 21-22 decembrie 1989. Muncitorii din Braşov au fost singurii români din acea perioadă care au avut curajul să înfrunte sistemul şi care au demonstrat că şi-au păstrat demnitatea în faţa ultimelor practici staliniste din blocul comunist.
Totul a început în seara zilei de 14 noiembrie, când angajaţii Întreprinderii de Autocamioane “Steagul Roşu” (actuala întreprindere Roman Braşov) şi-au primit salariile înjumătăţite fără să primească vreo explicaţie. Eram foarte tânăr la acea vreme şi bineînţeles impresionat de primul protest de acest gen,