Compania Prospecţiuni SA, specializată în identificarea resurselor minerale din subsol, se află în centrul unui scandal care ia amploare. Societatea este acuzată că şi-ar fi instalat echipamentele pe terenurile unor persoane, fără să le ceară acordul acestora. Mihail Mitroi, director însărcinat cu Sănătatea, Calitatea, Siguranţa şi Mediu în cadrul firmei, răspunde acestor acuzaţii.
"DIN 1500 DE PERSOANE, NU NE ÎNŢELEGEM CU MAXIMUM 5"
De ce nu aţi cerut acordul oamenilor să intraţi pe terenurile lor?
Noi avem proceduri foarte stricte de acces, care respectă Constituţia ţării - care consfinţeşte dreptul de proprietate, şi legea petrolului - care arată care sunt obligaţiile societăţilor care fac explorare pentru subsol. Aceste două acte normative presupun o formă de înţelegere între proprietarul de pământ şi companie. În cazul în care nu există această înţelegere amiabilă, în scris, rămâne ca judecătorul să atribuie dreptul de a intra pe terenul omului şi să stabilească compensaţia corespunzătoare.
Noi ocupăm terenuri proprietate privată pe termen foarte scurt, una, două săptămâni, în funcţie de lucrare. Pentru asta ne ducem şi încercăm să identificăm proprietarii de teren şi să-i contactăm. Este extrem de dificil. Mergem la primării, dar acolo avem nişte informaţii vagi. Bazele de date pe care le au primăriile sunt cam neutilizabile: fie nu sunt la zi, fie nu au informaţiile complete şi utile, fie acestor informaţii nu le corespunde o hartă peste care noi să ne suprapunem planul de lucrări.
Mai sunt şi alte fenomene: au murit o groază de bătrâni care aveau pământ, iar drepturile de succesiune nu s-au realizat. Sunt şase fraţi care deţin proprietatea. Mai sunt terenuri arendate fără acte, la mica înţelegere. Cu cine să fac eu înţelegerea, proprietarul sau arendaşul? Mai ales că eu nu stric structura pământului, doar recolta. Legea pe