Nicolae Robu: „Rolul meseriaşilor într-o societate este esenţial”
Învăţământul românesc produce prea mulţi absolvenţi cu diplome şi fără vreo competenţă reală. Mai bine de jumătate dintre firmele din ţară se plâng că nu găsesc muncitori calificaţi. În aceste condiţii, Ministerul Educaţiei caută soluţii pentru revitalizarea învăţământului profesional.
Cu sprijinul autorităţilor locale şi al agenţilor economici, începând cu anul şcolar 2014-2015, la Timişoara ar putea fi deschisă a doua şcoală profesională duală, după model german, din România. Pe această temă a fost organizată, în sala de consiliu a Primăriei Timişoara, o dezbatere publică, vineri, 15 noiembrie, la iniţiativa senatorului liberal Ben-Oni Ardelean.
Una dintre principalele probleme din calea unui învăţământ profesional performant este mentalitatea românilor. Elevii îşi doresc să urmeze învăţământul teoretic, deşi rezultatele examenelor de Bacalaureat din ultimii ani au demonstrat că mulţi nu se încadrează în cerinţe. Părinţii, la rândul lor, vor să-şi vadă copiii absolvenţi de licee şi facultăţi, chiar dacă alte variante le-ar putea asigura un loc de muncă şi o împlinire profesională. Dorinţa celor care se gândesc la readucerea în prim-plan a şcolilor profesionale este ca elevii să fie atraşi de acest tip de învăţământ, să-şi dorească să urmeze cursurile unei asemenea şcoli.
„Rolul meseriașilor într-o societate e esenţial. Părinţii sunt reticenţi să-şi dea copiii la şcoala profesională. Trebuie să schimbăm această mentalitate păguboasă. Ne-am tot mirat în ultimii ani de rezultatele slabe la Bacalaureat. Una dintre explicaţii este aceea că un număr mare de copii sunt direcţionaţi pe un traseu formativ care nu este pentru ei. Învăţământul preuniversitar trebuie să vină cu ofertă pe filiera de meseriaşi. Elevii, în loc să fie direcţionaţi pe trasee care li se potrivesc, unde a