La Baia de Aramă, judeţul Caraş Severin, nişte arheologi cu false autorizatii de la Ministerul Culturii au excavat în mod barbar fundaţia bisericii mănăstirii Sf. Voievozi, veche de cel puţin 300 ani, în căutarea comorii lui Brâncoveanu, ce s-ar afla într-o cameră secretă din subteran. Sub pretextul că realizează lucrări arheologice, indivizii vandalizau, la lumina zilei, monumentul istoric de categorie A.
Potrivit unui comunicat de presă, Episcopia Severinului și Strehaieiîși exprimă "indignarea pentru situația nemaiîntâlnită până în prezent în care specialiști în arheologie și protecția monumentelor istorice au lucrat la lumina zilei, sub umbrela unei autorizații de diagnostic arheologic, cu aceleași metode distructive cu care căutătorii de comori „lucrează” la adăpostul nopții".
Înalţii prelaţi au suliniat că nu se opun cercetărilor arheologice, dar acestea trebuie să fie realizate conform standardelor. "Descoperirea unor vestigii brâncovenești la Mânăstirea din Baia de Aramă ar spori însemnătatea istorică și ar conferi un plus de importanță religioasă mărturiilor din vremea voievodului sfânt Constantin Brâncoveanu. Niciodată, însă, descoperirea unor vestigii nu se poate face cu afectarea unui monument istoric", a comunicat Episcopia Severinului și Strehaiei.
"Săpăturile arheologice profesioniste se fac stratificat, adică se degajează straturi-straturi de maximum 10 cm. Verificarea stratigrafiei (a straturilor succesive de locuire) se face printr-un sondaj, sub forma unui patrulater cu laturi de 1-2 m. În schimb, aici, s-a început excavarea terenului la 0,05-0,30 m de zidul bisericii, în zona tâmplei de nord, folosind cupa și brațul buldoexcavatorului. În procesul de excavare utilajul a smuls blocuri