Ministerul Agriculturii a decis să modifice legea tranzacţiilor cu terenuri agricole între persoane fizice la numai două zile după ce a prezentat o nouă variantă a actului normativ, făcut public iniţial la începutul lunii septembrie.
Măsura a fost lansată iniţial ca una menită să limiteze accesul străinilor persoane fizice în agricultura locală prin plafonarea proprietăţii la o suprafaţă de 100 de hectare.
În varianta făcută publică în urmă cu patru zile această prevedere a fost eliminată şi a fost introdusă în schimb o alta prin care vânzătorii şi cumpărătorii ar fi trebuit să ajungă în faţa unui comitet de pe lângă consiliile judeţene, ce ar urma să aibă rolul de a aproba sau respinge fiecare tranzacţie.
Nici această versiune a actului normativ nu a stat în picioare, astfel că ministerul pregăteşte în prezent o versiune a documentului.
„Sistemul se simplifică, se renunţă la acest Comitet şi se va scoate şi obligativitatea ca cei care cumpără teren să aibă o istorie de cel puţin cinci ani în agricultură, se rămâne doar cu obligativitatea să aibă studii în domeniu“, a explicat pentru ZF Achim Irimescu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii.
Noua variantă nu a fost încă făcută publică, dar încă de la lansarea primei variante acest proiect i-a făcut pe investitorii în terenuri agricole să adopte poziţii de expectativă.
„În piaţă nu se mai fac tranzacţii cu terenuri din cauza incertitudinii legislative“, spune reprezentantul unui fond de investiţii implicat în plasamentele agricole în România.
Reglementările în domeniul tranzacţiilor cu terenuri agricole între persoane fizice au impact asupra unui număr de aproximativ 1,1 milioane de fermieri ce exploatează o suprafaţă de 4,9 milioane de hectare. Cele 22.000 de firme ce au în portofoliu alte 4,7 milioane de hectare nu sunt afectate în niciun fel de acest proiect de a