Anunţul făcut de Jose Manuel Barroso cu privire la intenţia Comisie Europene de a propune statelor membre ale UE liberalizarea regimului de vize cu Republica Moldova este, fără îndoială, un mare succes al Republicii Moldova, al guvernării care a reuşit să pună în aplicare toate masurile tehnice şi reformele solicitate şi, nu în ultimul rând al societăţii care a susţinut aceste transformări.
Acest succes urmează însă să fie fructificat. Propunerea Comisiei Europene de a liberaliza regimul de vize cu UE, nu este altceva decât o recomandare tehnică adresată statelor membre şi Parlamentului European, care trebuie să ia decizia politică de a transfera ţara noastră din lista statelor cetăţenii cărora au nevoie de vize pentru a călători în spaţiul Schengen în lista alba a statelor cetăţenii cărora pot călători în spaţiul Schengen fără vize, timp de 90 de zile, doar cu paşaportul biometric.
Este greu de prezis, cât va dura procesul de transpunere în practică a recomandării Comisiei Europene. Trimiterea automată la exemplul statelor din Balcanii Vest, unde aceasta perioada a durat intre de la 6 până la 8 luni, nu este de ajuns. De menţionat ca în cazul Balcanilor de Vest dialogul de liberalizarea a regimului de vize a durat 18 luni, în cazul Republicii Moldova această perioadă a depăşit 38 de luni.
Va liberaliza sau nu UE regimul de vize cu Republica Moldova pe parcursul anului viitor? Tehnic este posibil, din punct de vedere politic nimeni nu poate da garanţii în capitatele UE, nici măcar la Berlin. Deocamdată, mai există state reticente, precum Olanda şi Franţa, nici Germania nu are o poziţie univocă.
Ce vor face autorităţile Republicii Moldova după Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius va cântări greu în capitatele UE. Acestea aşteaptă progrese concrete într-un şir de domenii precum reforma procuraturii, independenţa justiţiei, privatizări