Ministerul Finanţelor anticipează că atât băncile şi companiile, cât şi populaţia vor avea câştiguri mai mari în anii următori şi vor „ajuta“ bugetul mai mult decât în 2013, în condiţiile în care economia urmează să crească până în 2017 cu un ritm mediu estimat la aproximativ 3%.
De la bănci, bugetul aşteaptă anul viitor 63 mil. lei, dublu faţă de 2013, iar de la companii 11,3 mld. lei, cu jumătate de miliard de lei peste nivelul din acest an. Iar sumele colectate din taxarea veniturilor ar urma să crească cu circa un miliard de lei în 2014, la 23,7 mld. lei. Trendul încasărilor bugetare din aceste impozite va fi ascendent până în 2017, potrivit unei anexe la proiectul la buget pentru 2014, care include estimări până în 2017. În primele nouă luni ale anului 2013 veniturile bugetare totale au fost sub nivelul prognozat de Ministerul Finanţelor, iar unul dintre factorii care au determinat nivelul mai redus al sumelor colectate, invocat de oficialii guvernamentali, a fost reducerea încasărilor de la sectorul bancar.
De la BNR şi sistemul bancar Finanţele aşteptau mai mult de 1 mld. lei şi au primit circa 16 mil. lei în primele nouă luni în contul impozitului pe profit, de 18 ori mai puţin decât în aceeaşi perioadă din 2012. BNR a revenit în acest an pe pierdere, după şase ani în care a făcut profit. Anul trecut, sumele virate la buget de BNR din veniturile nete au depăşit nivelul prognozat de Ministerul Finanţelor, ajungând la 1,33 mld. lei, banca centrală fiind în topul celor mai mari plătitori de taxe la buget. Banca centrală este obligată, potrivit legii, să vireze către bugetul de stat 80% din veniturile nete înregistrate.
Ce sume va primi bugetul de la sectorul bancar
Anul viitor băncile vor aduce la buget aproape 63 mil. lei, de două ori mai mult faţă de nivelul revizuit la a doua rectificare din 2013, iar sumele colectat