Noul partid prezidenţial şi-a lansat la Cluj „Pactul pentru Transilvania şi Banat" şi a militat pentru unitatea dreptei ironizând şi atacând democrat-liberalii.
Partidul Mişcarea Populară (PMP) şi-a lansat la Cluj un program politic dedicat Transilvaniei şi Banatului cu nesemnificative referiri la particularităţile celor două regiuni istorice. Majoritatea vorbitorilor au militat pentru unitatea dreptei lansând, însă, repetate ironii şi atacuri la adresa PDL.
„Să aibă curaj, să nu mai fie căcăcioşi, cum i-a zis tatăl său lui Steinhardt: «nu fiţi căcăcioşi!». Din păcate sunt căcăcioşi, sunt imorali, unii dintre ei fac naveta la DNA săptămânal. Să iasă din logica asta, să nu-şi mai renege propriul guvern care a făcut reforme, să nu-şi renege omul care i-a dus la victorie! Ce vreţi, vă fac un pomelnic de 45 de poziţii imediat", a înşirat vicepreşedintele PMP, Adrian Papahagi, condiţiile puse PDL pentru a fi acceptat de noul său partid şi de Partidul Forţa Civică (PFC) în marea alianţă a dreptei.
Cuvintele lui Papahagi au venit la finele unui eveniment politic organizat de PMP la Cluj-Napoca, în care a fost lansat un aşa numit „Pact pentru Transilvania şi Banat", în fapt un draft de program politic, care, în proporţie de 99%, poate fi aplicat oricărei alte regiuni istorice a României. Singurele particularităţi regionale descoperite de autorii documentului au fost promovarea patrimoniului săsesc în Germania şi convieţuirea paşnică între români, maghiari şi saşi prin „interzicerea manifestărilor extremiste, şovine, revizioniste".
Manifestarea PMP, la care a participat ca invitat şi preşedintele PFC Mihai Răzvan Ungureanu, prezentat drept „viitorul preşedinte al României", a atins, însă, o performanţă inaccesibilă PDL în ultimii ani: a reuşit să umple sala Europa a Casei de Cultură a Studenţilor. E drept că la ocuparea celor 200 de locuri ale sălii