Traian Berbeceanu, şeful Brigăzii de Crimă Organizată din Alba Iulia, arestat în luna octombrie pentru fapte de corupţie, a avut o declaraţie surprinzătoare despre infiltrarea infractorilor în structurile statului: "În ultimul timp simţim, tot mai pregnant, prezenţa Crimei Organizate în imediata noastră apropiere, nu mai există bariere, indivizi de cea mai joasă speţă au penetrat instituţii importante ale statului, au dobândit poziţii cheie, prin acţiunile lor fiind cu mult mai periculoşi decât infractorii consacraţi cu care eram atât de obişnuiţi..."
Pornind de la această idee, ziarul BURSA a realizat o hartă a infracţionalităţii din Justiţie şi Poliţie din ultimele cinci luni.
În mai mult de jumătate din judeţele ţării au fost cercetaţi sau chiar arestaţi procurori, judecători sau poliţişti.
Petele albe de pe hartă nu ilustrează absenţa infracţionalităţii în rândul Justiţiei şi Poliţiei, ci sugerează că acolo nu este semnalată.
Asta, da, poate să însemne că sunt judeţe curate, dar mai poate să arate şi contrariul. Că acolo corupţia este într-atât de înstăpânită, încât nu mai este nimeni să o semnaleze.
Deşi, pe inocenţi, această hartă îi poate aduce la disperare, ea este, totuşi, o hartă a speranţei: nu toată ţara, nu toate judeţele sunt albe.
Asta înseamnă că în judeţele portocalii cineva acţionează.
Nu este clar dacă acolo mafiile din Justiţie, Poliţie, Politică şi lumea interlopă practică "datul în gât" al adversarilor, desfăşurând o luptă criminală pentru teritorii, sau, într-un mod care ne dă speranţe, există, încă, poliţişti şi oameni ai justiţiei care, respectându-şi statutul, încearcă să facă ordine în rândurile lor.
Lupta politică dintre preşedintele Traian Băsescu şi Uniunea Social- Democrată (USL) - Victor Ponta, Crin Antonescu şi Dan Voiculescu, prin Daniel Constantin - devine din ce în ce mai dură,