Dacă primele zile de mandat premierul finlandez Jyrki Katainen şi le-a consumat folosind influenţa ţării pentru a ghida zona euro afară din criză, el acum îşi pune speranţele în tinerii gameri finlandezi şi în antreprenorii din tehnologie pentru a scoate ţara din turbulenţele economice, scrie The Wall Street Journal.
Katainen, care a devenit premier în 2011, se luptă să rezolve problemele structurale grave ale statului nordic. Economia creşte anemic în urma prăbuşirii abrupte din 2009. Industrii de bază, precum cea producătoare de hârtie, şi companii iconice precum Nokia s-au restructurat considerabil, erodând coeziunea financiară necesară păstrării unuia dintre cele mai generoase sisteme de protecţie socială din lume.
Datoria publică a Finlandei, cândva uimitor de mică şi un element-cheie al influenţei ţării în zona euro, a urcat accentuat în condiţiile în care guvernul condus de Katainen a fost nevoit să se împrumute pentru a finanţa serviciile publice. O treime din şomeri au vârste de peste 50 de ani, ceea ce înseamnă că mulţi din aceia care se bazează pe serviciile de sănătate ale statului nu au loc de muncă.
„Trebuie timp pentru a ne rezolva problemele. Chiar acum, nu avem altă opţiune decât să încurajăm antreprenoriatul“, a afirmat premierul.
Industria a fost mult timp coloana vertebrală a economiei finlandeze, livrând în străinătate de la lifturile Kone la renumitele ţesături Marimekko. Dar cererea din exterior a încetinit din cauza problemelor economice ale Europei, iar scena start-up-urilor finlandeze s-a dezvoltat într-un centru tehnologic regional, ajutând la amortizarea impactului.
La puţin timp după ce Nokia şi-a vândut afacerile cu telefoane mobile companiei americane Microsoft, un producător de jocuri aflat la începutul vieţii, Supercell, a atras investiţii de 1,5 miliarde de dolari de la banca japoneză SoftBank