Ultimele saptamani au adus un val de vesti negative privind evolutia economica a zonei euro, incepand cu datele privind somajul- ajuns la cifra record de 12,2%- si inflatia, care a scazut la 0,7% in octombrie.
"Datele publicate pe 13 si 14 noiembrie au aratat ca imaginea se stabilizeaza in zona negativa. Astfel, am aflat ca productia industriala in zona euro a scazut in septembrie cu 0,5% fata de august, cand marcase o crestere de 1%. La randul lor, cifrele finale privind inflatia in octombrie au continuat sa ingrijoreze: rata anuala armonizata a inflatiei a scazut in Germania la 1,2%, in Italia a ramas la 0,8%, iar in Franta inflatia a ajuns la 0,6%. In acelasi timp, rezultatele publicate astazi privind evolutia economiei din zona euro sporesc ingrijorarile privind perspectiva relansarii economice in regiune in anul viitor", a aratat Cosmin Enache, Director General Adjunct al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest.
De ce ar fi periculoasa o eventuala deflatie in zona euro
Rezultatele din ultima perioada au determinat Banca Centrala Europeana (BCE) sa scada dobanda de referinta la 0,25%. "BCE a incercat sa stimuleze lichiditatile in piata, prin diferite mecanisme si, cu toate acestea, inflatia a scazut in continuu, iar ritmul de scadere s-a accelerat in ultima perioada. Ramane de vazut care vor fi efectele ultimei masuri de politica monetara si cat de curand vom putea vedea aceste efecte; pana atunci, zona euro ramane cu pericolul deflatiei la orizont", a precizat Cosmin Enache.
Pericolul deflatiei apare din cauza ca prin scaderea preturilor se reduce interesul producatorilor de a vinde, ceea ce determina scaderea productiei, reducerea activitatii firmelor, cresterea si mai accelerata a somajului, scaderea veniturilor populatiei etc. "Scenariul unei eventuale deflatii ar fi catastrofal pentru zona euro, care si asa este afectata