România va relua exporturile de carne de porc în ţările Uniunii Europene, de la 1 ianuarie 2014, din toate exploataţiile comerciale din ţară acreditate pentru export pe piaţa comunitară, a declarat pentru Agerpres preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu.
“Este foarte important că de la 1 ianuarie 2014 se va putea exporta carne de porc în spaţiul comunitar din toate exploataţiile comerciale din ţară acreditate pentru export. La ora actuală avem la nivel naţional 218 astfel de exploataţii comerciale, cu 1,8 milioane de porci, iar 42 au deja acreditare pentru export pe piaţa comunitară. În prezent, exporturile în ţările Uniunii Europene se realizau doar din patru judeţe din vestul ţării, respectiv din Timiş, Arad, Caraş şi Bihor. Este foarte important pentru sector că s-a obţinut aprobarea de export în spaţiul comunitar, pentru că se poate ajunge la încasări de peste un miliard de euro”, a spus Mănăstireanu.
România a fost în ultimii ani tributară importurilor de carne de porc chiar şi pentru acoperirea consumului naţional, în timp ce exporturile erau de câteva ori mai mici şi se realizau mai mult în ţările din afara spaţiului comunitar.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, în primul semestru din acest an, carnea de porc proaspătă şi refrigerată a ocupat prima poziţie în clasamentul importurilor de produse agroalimentare, cu 57.587 tone, în valoare de 98,12 milioane de euro, acestea provenind cu precădere din ţările UE, în general din Germania, Ungaria, Olanda, Spania, Belgia, Austria şi Danemarca.
Exporturile autohtone de carne de porc şi de porci vii au fost afectate de restricţiile impuse României de Uniunea Europeană, încă din anul 2003, din cauza evoluţiei pestei porcine clasice. În acel an, România a exportat 478.669 de tone de carne de porc, în valoare d