Scheletul unei femei ce apartinea aristocratiei de acum aproape 1650 de ani, a fost deshumat intr-un cimitir din Franta. Craniul sau a fost deformat pentru a avea un aspect ascutit.
"Deformarea craniului cu ajutorul bandajelor si a unor cofrage micute este o practica originara din Asia Centrala", a spus arheologul Philippe Lefranc. A fost popularizata de huni si adoptata de multe popoare germanice.
Cimitirul, gasit in regiunea Alsacia din Franta, contine 38 de morminte care acopera o perioada de 4.000 de ani, incepand cu epoca de piatra si pana in Evul Mediu, potrivit Live Science.
Regiunea Obernai, unde au fost gasite aceste ramasite, are un sol bogat si fertil, atragand astfel oamenii sa locuiasca aici timp de mii de ani, a spus arheologul Philippe Lefranc.
Arheologii au descoperit pentru prima data aceste morminte in 2011, in timp ce in zona se faceau excavari inainte de inceperea unui important proiect industrial. Anul acesta, Lefranc si colegii sai s-au intors pentru a face sapaturi mai adanci.
Arheologii au decoperit ca mormintele erau foarte bine conservate de rocile de calcar de care erau inconjurate. Intr-unul dintre cavouri se aflau 20 de cadavre de barbati, femei si copii.
"Cadavrele erau intins pe spate, cu picioarele intinse si capetele intoarse spre vest", a spus Lefranc. Acest grup se pare ca era o familie din Neolitic.
Mormintele, care dateaza din 4900 i.Hr si pana la 4750 i.Hr, contineau diverse vase si instrumente, alaturi de alte ornamente.
In cel de-al doilea cavou se aflau 18 morminte care datau din perioada romana sau de la inceputul Evului Mediu. Intr-unul dintre ele se afla o femeie, care cel mai probabil apartinea aristocratiei, cu craniul deformat.
Scheletul unei femei ce apartinea aristocratiei de acum aproape 1650 d