Sarea iodată, un element atât de comun şi de prezent în bucătăria fiecăruia dintre noi, încât puţini sunt cei care se gândesc dacă aceasta este o alegere sănătoasă pentru organismul nostru sau ar trebui să ne dea de gândit
Din 2002, printr-o Hotărâre de Guvern (HG 568/2002) s-a impus în România că toată sarea din comerţ să fie iodată si s-a interzis comercializarea sării neiodate, mai clar, să înţeleagă tot românul, suntem privaţi de dreptul la opţiune fiind obligaţi să consumăm exclusiv sare iodata, fie direct, fie prin orice aliment procesat in Romania, iar efectele secundare ale acestei măsuri nu au fost explicate sau mediatizate corect. Puţini dintre români sunt conştienţi de pericolul consumării în exces al sării iodate şi poate că pare mult spus ”în exces”, dar este verosimil deoarece ingerăm sare iodată mai mult decât ”putem duce”.
Datorita sării iodate, iodul a ajuns practic peste tot şi, ceea ce este cel mai grav, de fapt, ajunge să fie consumat in exces prin produse de panificatie si patiserie, carne şi preparate din carne, lactate, pentru că şi animalelor tot sare iodata li se dă. De fapt, suntem supra iodaţi prin mai toate produsele industriei alimentare.
Dar să vedem care sunt efectele negative asupra sănătăţii, formulate de specialiţi printre care se numără şi prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, şeful Institutului de Cercetări Alimentare ori cunoscutul prof. dr. Pavel Chirilă care a scris nenumărate articole şi tratate despre pericolul sării iodate asupra sănătăţii românilor. În ultimii ani numărul cancerelor tiroidiene s-a dublat iar numărul hipertiroidiilor a crescut de la 3127 la 6387, după cum a declarat prof. dr. Pavel Chirilă care a susţinut în multe rânduri că iodarea în masă este împotriva sănătăţii românilor. Consumul alimentelor şi medicamentelor ce conţin sare iodată favorizează cancerul, informaţie care ar trebui să ne d