Un muzeu unic în România este pe cale să se construiască la Vernești. Reprezentanții Muzeului Județean vor realiza un sat întreg compus din locuințe preistorice, fiecare în parte fiind realizată până la cele mai mici detalii conform originalului. Totodată casele specifice fiecărei epoci din Preistorie vor fi „mobilate” cu obiecte descoperite de arheologii buzoieni.
Ultimele detalii privind construcția au fost stabilite în weekend, în cadrul sesiunii naționale de comunicări științifice
„Milenii tezaurizate. Creație și spiritualitate”, organizată la Poiana Pinului, alături de 30 de cercetători veniți din toată țara.
„Vom amenaja la Cârlomănești, Vernești, un muzeu în aer liber care va reconstitui un sat preistoric. Am făcut mai multe experimente, dar nu s-a putut până acum pentru că nu am putut cumpăra terenul. Între timp însă, Consiliul Județean a reușit să cumpere terenul în suprafață de 5000 de metri pătrați, care face parte din situl arheologic Dava de la Cârlomănești”, a declarat Sebastian Matei, directorul Muzeului Județean.
Stuf din Deltă, nuiele de alun și lut
Potrivit aceleiași surse, construirea satului va fi demarată în 2015 și va dura aproximativ patru ani. Prima casă va fi ridicată însă anul viitor. În total vor fi ridicate 10 case din perioade diferite și tehnici diferite: Epoca Pietrei, Epoca Bronzului, Epoca Fierului și Epoca Migrațiilor.
„Casele vor fi construite pe baza rămășițelor locuințelor descoperite de noi pe șantierele arheologice de la Pietroasele, Coțatcu, Năeni... Vorbim despre tehnici total diferite și, de aceea, am avut nevoie și de sfaturile colegilor noștri cercetători din alte județe. De exemplu, pentru realizarea unor case vom avea nevoie de nuiele de alun sau corn, pentru alta de stuf din Deltă sau lut de cea mai bună calitate. Munca la o singură locuință va dura aproximativ o lună de zile.