Potrivit unor date de la INS, in perioada 1990 - 2012 au avut loc taieri de igiena (arbori doborati de vant, rupti, bolnavi) pe circa 16 milioane de hectare de padure. Mihai Zotta, inginer silvic, spune ca aceste taieri, atat de numeroase, mascheaza de fapt taieri ilegale de arbori, fiind una dintre solutiile creative de a fura lemn legal. Liana Buzea, presedinte EcoAssist si fondator al Hartii Taierilor de Paduri spune ca in cazuri taierilor de produse accidentale (copaci rupti) aceste difera in functie de tipul de proprietate. De exemplu, in padurile de stat legea permite sa se taie 23% din padure, in padurile administratiei publice - 50%, iar in padurile proprietate privata pana la 70%. "Accidentele nu se intampla chiar cu asa o selectie incat pe proprietatile private sa fie atat de multe accidente incat sa tai 70% din padure sau dupa ce ai taiat sa raportezi accidente, iar pe padurile publice sa fie atat de mici. Nici gandaceii, nici vantul nu bate atat de selectiv", explica Liana Buzea. Citeste mai mult despre aceste practici in interviul acordat de cei doi HotNews.ro.
Catiusa Ivanov: Care sunt cele mai amenintate judete de taierile de padure?
Liana Buzea: Pe aplicatia noastra sunt judetele Arges, Covasna si Suceava. Sunt cele mai multe raportari pe care le-am primit pana in prezent. Un raspuns mult mai relevant l-ar putea avea chiar autoritatile statului, in speta Politia sau Ministerul Mediului unde sunt raportate toate neregulile si taierile legale.
Catiusa Ivanov:Departamentul pentru Ape si Paduri din Ministerul Mediului spune ca s-au defrisat in ultimii ani ilegal cam 360.000 de ha. Considerati corecta aceasta cifra?
Mihai Zotta: Nu sunt in posesia unor date concrete referitor la acest lucru. O problema poate fi ca doar o parte dintre taierile ilegale sau neconforme reglementarilor fizice apar in evidente.