Scandalul legat de creditul fiicei presedintelui si angajamentele asumate recent de Guvern in fata FMI pun la indoiala capacitatea autoritatilor de a judeca corect in razboiul dintre banci si clientii nemultumiti. Cum mai poate fi protejata populatia de abuzurile institutiilor financiare, daca tocmai cei platiti din bani publici tin cu adversarii?
Aproape 4 milioane de romani au credite la banca. Multi dintre acestia au reclamat de-a lungul anilor abuzuri din partea bancilor si unii chiar au castigat in instante.
Victoriile punctuale inregistrate de cei cativa clienti nu compenseaza insa nemultumirile celor multi, care spera la protectie impotriva bancilor prin procesele pe clauze abuzive sau prin introducerea unei legi a falimentului personal.
Dar Guvernul si-a luat recent un angajament in fata Fondului Monetar International (FMI) in privinta proceselor pe clauze abuzive. Mai exact, Executivul a promis FMI ca va gasi solutii alternative, daca instantele specializate in judecarea proceselor in care sunt denuntate clauzele abuzive din contractele de prestari servicii, inclusiv credite, nu vor reusi sa evite amenintarile pentru stabilitatea financiara.
Avocatul Marius Coltuc considera insa ca angajamentul luat de Guvern in fata FMI nu schimba cu nimic situatia iar clientii care dau bancile in judecata din cauza clauzelor abuzive au sanse foarte mari de castig.
Miza de peste 1 mld. euro
Autoritatile si-au exprimat "preocuparea" pentru stabilitatea financiara a bancilor inca de la inceputul acestui an, cand Guvernul a decis amanarea articolului din Codul de procedura civila care ofera posibilitatea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) sau asociatiilor de protectie a consumatorilor sa denunte in instanta clauzele abuzive.
Daca ANPC castiga, bancile trebuie sa