Peste 50 mii de cioate trebuie verificate de polițiști și inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare (ITRSV) Vrancea în cel mai important dosar de evaziune fiscală în domeniul exploatării lemnului instrumentat în acest an. Verificările au fost demarate în urma anchetei procurorilor care vizează mai multe cazuri de evaziune fiscală comisă de agenţi economici din Vidra, Urecheşti, Tulnici.
Inspectorul şef al ITRSV, Alexandru Lefter, a arătat că până acum au fost verificate 17 partizi cu circa 14 mii arbori. În total, trebuie verificaţi 50 mii arbori din 48 de partizi ale firmelor verificate de procurori. Pentru toate cioatele verificate de aceste echipe mixte se face reconstituire, respectiv prin procedurile tehnice se încearcă determinarea masei lemnoase astfel încât să fie găsite diferențele existente între cantitatea de masă lemnoasă autorizată la tăiere și cea reală extrasă din pădure.
„Sunt 6-7 echipe care lucrează la această verificare. Merg în teren apoi vin la birou şi întocmesc documentaţia cu datele constatate. Este o procedură mai greoaie pentru că trebuie respectate câteva reguli stricte referitoare la tăierile în păduri“, a afirmat inspectorul șef al ITRSV, Alexandru Lefter. Echipele mixte de control sunt desfășurate în tot județul. Sunt verificate partizi la păduri din Panciu, la cele administrate de Asociaţia Obştilor de pe Valea Putnei însă majoritatea sunt la pădurile Obştii de Moşneni Tulnici.
Surse apropiate anchetei, din cadrul Parchetului, au declarat că dosarul este unul complex însă metoda folosită de suspecţi este similară cu cea dintr-un alt dosar instrumentat la Vrancea, respectiv folosirea de documente falsificate de proveniență pentru lemnul care, de fapt, era tăiat ilegal din păduri. „Este o situaţie similară cu cea pe care am întâlnit-o în dosarul de la Soveja“, au afirmat surse apropiate