Principală cauză de pierdere a dinților este caria dentară. Odată început un proces carios, acesta poate evolua în interiorul coroanei dentare fără o expunere foarte mare la suprafață, astfel încât pacientul să nu observe că ceva se întâmplă cu dintele lui. Prin intermediul cavității produse de către caria dentară, pulpa dentară sau, așa cum este cunoscută în limbaj comun, „nervul”, este supusă unor agresiuni produse de diferiți agenți fizici (cald sau rece) sau chimici (dulce, acru) etc., agresiuni în urma cărora pulpa, după o fază de inflamație primară, pe care dentistul o numește hiperemie, poate evolua către o formă foarte dureroasă (pulpită) sau către „moartea” nervului (necroza), situație în care după câteva pusee dureroase se așterne „linistea” și pacientul crede că a fost doar o durere trecătoare și acum totul este în regulă.
De fapt, nu doar că nu este în regulă, dar într-o oarecare măsură, este chiar mai grav decât dacă „nemiloasa” pulpită ne-ar fi adus în cabinetul stomatologic. Și aceasta pentru că evoluția acestei necroze va fi cu siguranță către gangrena (infectarea pulpei) sau leziuni infecțioase ale rădăcinilor dintelui afectat care, pentru a fi tratate, vor necesita intervenții chirurgicale mult mai costisitoare decât tratamentele endodontice uzuale sau tratamente medicamentoase contra gangrenei de lungă durată și care nu întotdeauna dau rezultate. Iar în cazul în care infecția se întinde mult mai mult în interiorul osului maxilar, aceasta pune în pericol păstrarea dintelui sau, în cazul salvării dintelui prin metode chirurgicale, pierderea osoasă va fi una importantă.
Așa că, o vizită în cabinetul stomatologic, chiar și în momente în care nimic nu vă doare, vă poate scuti de suferințe și costuri mult mai mari ulterioare, deoarece doar un medic dentist este în măsură să observe, atât prin consult clinic cât și prin examene r