Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Târgu-Mureş a deschis vineri, 14 noiembrie, expoziţia etnografică “Târgurile mureşene şi lumea rurală”, demers realizat în cadrul proiectului cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional “Târgurile tradiţionale – locuri de schimburi comerciale şi culturale”. Vizitatorul are ocazia prin intermediul expoziţiei să intre în atmosefara târgurilor de odinioară, de la începutul secolului XX, retrăind farmecul târgului de animale, de cereale, de mărfuri precum şi a distracţiei care animau aceste târguri.
“Expoziţia se desfăşoară în trei săli şi are ca idee de bază schimburile realizate prin intermediul târgurilor din zona noastră. Am urmărit câteva mari târguri din zona noastră, târgul de mărfuri din Târgu Mureş, târgul de animale din Monor, care avea o extindere şi în Valea Superioară a Mureşului şi Târgul Fetelor de la Gurghiu care au urmărit prezentarea părţii de distracţie la târg”, ne-a declarat Laura Pop, coordonatorul expoziţiei.
Tărgul de animale
Expoziţia este constituită pe mai multe nuclee tematice, primul fiind dedicat târgurilor de animale, din zona Monor precum şi târgul de animale care a existat până în a doua jumătate a secolului XX în Târgu Mureş. “Este vorba de târgul de animale care se organiza undeva la marginea oraşului spre Sângeorgiu de Mureş în zona 7 Noiembrie de astăzi. După ce am încercat să ilustrăm acest târg de animale printr-o serie de imagini, postere de mari dimensiuni care susţin în fundal obiectele expuse, avem o serie de mărfuri specifice târgurilor de animale, mijloacele de transport cu care se mergea la târg, tradiţionalul car cu boi dar şi o serie de şei, unele chiar din lemn cu motive decorative din colecţia muzeului”, a precizat Laura Pop.
Tărgul de cereale
Urmează un alt nucleu tematic dedicat pieţei de cereale, marfa principală care se vindea la