În timp ce oficialii din Republica Moldova primesc asigurări, la nivel înalt, din comunitatea occidentală, că summitul de la Vilnius va fi un succes, pentru cel de-Al Doilea Stat Românesc, la Bucureşti se conturează o coagulare a vocilor care au o perspectivă realistă privind inevitabila apropiere a celor două maluri ale Prutului, viitor râu intern al unei naţiuni la fel de importantă, precum Polonia, la graniţa UE şi NATO, cu răsăritenii.
Dialogul inserat mai jos este urmarea mai multor schimburi anterioare de opinii, pe aceeaşi temă, a reunificării naţionale. Interlocutorul meu este dr.Constantin Corneanu,membru fondator şi preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Europene de Studii Geopolitice şi Strategice “Gheorghe I. Brătianu”/AESGS.
Anterior fondării AESGS, a fost consilier în cadrul Oficiului Guvernului României pentru Gestionarea Relaţiilor cu Republica Moldova (2004 - 2007) şi jurnalist la Trustul de Presă al Ministerului Apărării Naţionale, în cadrul redacţiei TV Pro-Patria şi la Observatorul Militar.
Are o experienţă de peste 15 ani în domeniul analizei relaţiilor internaţionale, aria sa de expertiză incluzând afaceri externe şi politici de securitate, cu precădere în spaţiul ex-sovietic, precum şi relaţia dintre Republica Moldova şi România.
Este doctor în istorie din 2003, cu o teză legată de geopolitica României în epoca celui de-Al Doilea Război Mondial.
A absolvit Colegiul Naţional de Apărare (1998) şi Facultatea de Istorie (1994) a Universităţii Bucureşti.
A publicat lucrarea Sub povara marilor decizii (ediţia a I-a, Editura Scripta, Bucureşti, 2007 şi ediţia a II-a revăzută şi adăugită, Editura Cetatea de Scaun, Târgovişte, 2013) şi numeroase articole ştiinţifice apărute în revistele Europa XXI, Revista de Istorie Militară, Document (Buletinul Arhivelor Militare Române), Dosarele Istoriei, Istorie şi Civil