Adrian Schiop, un tanar scriitor care a locuit in Ferentari cativa ani, a publicat un roman despre acesta zona cunoscuta de societatea romaneasca doar prin reputatia ei interlopa, legata de saracie, droguri si infractionalitate.
Deja recomandat de cativa critici literari drept una dintre cele mai bune carti ale literaturii romane de dupa '90, romanul Soldatii are in prim plan un personaj iesit de la inchisoare dupa 14 ani.
Intr-un interviu pentru Ziare.com, Adrian Schiop a vorbit despre cat de greu ii e unui scriitor care isi asuma homosexualitatea sa interactioneze cu oameni dintr-o comunitate extrem de suspicioasa.
Cat de puternic a fost contactul tau cu lumea violenta si saraca din Ferentari?
Superficial. M-am apropiat de oameni obisnuiti, care-si vad de treaba si ca atare n-au lucruri de ascuns. In pofida aparentelor, ei sunt majoritari acolo, dar nu se vad in media. Oamenii saraci si cu scoala putina, cu joburi prost platite, fac specificul real al Ferentarilor. Cu ceilalti, bagabontii si smecherii, e greu sa te imprietenesti, pentru ca totul se bazeaza pe complicitati acolo.
Lumea se fereste, isi risca libertatea cu combinatii riscante; de ce s-ar apuca tie, unui strain, sa-ti vorbeasca? Ca sa intri in scheme d-astea trebuie sa devii de-al lor, sa te aiba si ei cu ceva la mana, sa fii de incredere. In plus, daca iti plac baietii e mai greu sa interactionezi cu oamenii. Vrand-nevrand se ajunge la chestiunii de gen.
Deja faptul ca esti neinsurat pune o distanta si oamenii te privesc cu suspiciune. Si nu poti sta de vorba pe subiecte masculine, familia, femei, care sunt un segment important in discutiile oamenilor de acolo. Mi-e greu sa mint si sa sa fac pe marele hetero, nu ma atrage, imi displace chestia asta.
Oamenii din Ferentari, asa cum apar in cartea ta, par a avea doua atitud