Profesorul universitar american Robert Lanza spune că deţine dovada care confirmă existenţa vieţii după moarte, iar aceasta ar proveni din universul fizicii cuantice. Cei mai mulţi oameni de ştiinţă sunt de părere că acest concept al vieţii de după moarte reprezintă ori un nonsens ori, în cel mai bun caz, un fapt ce nu poate fi dovedit. În schimb, potrivit profesorului american Robert Lanza, teoria biocentrismului - cunoscută şi sub denumirea "teoria totului" - susţine că viaţa, aşa cum este ea concepută de oameni, reprezintă doar o iluzie.
Conform acestui cercetător, conştiinţele oamenilor creează universul şi nu invers şi, de îndată ce oamenii vor accepta faptul că spaţiul şi timpul sunt doar "instrumente ale minţilor noastre", nici moartea nu va mai putea să existe "în niciun sens real". "Credem că viaţa este doar o activitate a carbonului şi un amestec de molecule - trăim o vreme şi apoi putrezim în pământ", a scris cercetătorul american pe site-ul său.
Robert Lanza, profesor la Wake Forest University School of Medicine din Carolina de Nord, este de părere că oamenii cred în moarte întrucât "au fost învăţaţi că vor muri" sau, mai exact, "conştiinţele oamenilor asociază viaţa cu trupurile noastre, iar noi ştim că trupurile mor". Teoria sa, cea a biocentrismului, susţine faptul că moartea ar putea să nu fie un punct terminal, aşa cum este considerată ea de oameni.
Potrivit acestei teorii, viaţa şi biologia reprezintă elemente centrale ale realităţii şi că viaţa creează universul, nu invers. Astfel, conştiinţa unei persoane determină forma şi mărimea obiectelor din univers. Robert Lanza s-a folosit, pentru a-şi exemplifica teoria, de felul în care oamenii percep lumea din jurul lor. O persoană priveşte cerul şi i se spune că nuanţa pe care o vede este culoarea albastră, însă celulele din creierul oamenilor pot fi modificate pentru ca acea pe