Romania aloca din nou un PIB record (de mic) educatiei si nu isi asuma masuri de natura sa imbunatateasca semnificativ calitatea sistemului de educatie si posibilitatea tinerilor din familii cu venituri mici de a urma o facultate.
Reprezentantii studentilor se pregatesc de noi proteste daca executivul nu gaseste solutii pentru rezolvarea problemelor semnalate.
Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) a organizat miercuri, 13 noiembrie 2013, proteste care au adus in strada peste 10.000 de studenti, la nivel national, acesta fiind cel mai mare protest studentesc din ultimii 10 ani, se mentioneaza in comunicatul de presa dat publicitatii de ANOSR.
Ca urmare a actiunilor ANOSR, guvernul a anuntat joi, 14 noiembrie 2013, o crestere cu 10% a subventiei camine–cantine, rezolvand partial una din revendicarile studentilor. Guvernul a anuntat si cresterea salariilor profesorilor debutanti cu 10% si va plati de asemenea in 2014 sumele datorate de universitati profesorilor, ca urmare a pierderii in instanta a proceselor survenite in urma taierilor salariale din 2010, evitand situatia in care aceste sume ar fi trebuit platite de universitati din alte venituri, inclusiv cresteri ale taxelor platite de studenti.
Bugetul alocat educatiei creste cu 9.5% insa ramane ca procent din PIB la coada clasamentului european, cu doar 3.29% si mult sub solicitarea studentilor, elevilor, sindicatelor, parintilor si rectorilor, de 6% din PIB.
Solicitarea legata de respectarea legii in cazul burselor sociale, care ar trebui sa acopere cel putin costurile de cazare si masa, nu a primit pana in acest moment un raspuns. Nu sunt finalizate nici discutiile legate de centrele de consiliere si orientare in cariera.
Mai mult, reprezentantii studentilor nu au primit niciun semnal legat de perspectivele pentru
u