România va ajunge anul viitor pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește reducerea inflației, arată Cristian Socol, consilierul premierului Victor Ponta, într-o analiză publicată de contributors.ro. Potrivit Eurostat, indicele armonizat al prețurilor de consum în România se va cifra, anul viitor, la 2,5%, în condițiile în care, în 2009, inflația a fost de 5,6%. Astfel, dinamica ratei inflației în perioada 2009 — 2014 arată că România a consemnat o reducere de 3,1 puncte procentuale în perioada menționată, cea mai mare scădere din rândul statelor Uniunii Europene.
De altfel, potrivit consilierului prim-ministrului, și Raportul asupra Inflației elaborat de Banca Națională a României arată că rata de creștere a prețurilor va coborî la minime istorice în 2014. 'În august 2014, România va ajunge la un minim istoric de 1,36% variație medie anuală, ceea ce este sub obiectivul de stabilitate a prețurilor stabilit de Banca Centrală Europeană de 2% inflație pe an. Chiar am putea intra în zona periculoasă a unor inflații prea mici, cu efecte macroeconomice perverse', subliniază Cristian Socol.
Sursa citată explică, în context, că balanța riscurilor cu privire la factorii ce influențează inflația înclină puternic spre reducerea acesteia anul viitor, presiuni de scădere a ratei de creștere a prețurilor fiind deficitul de cerere, o inflație importată mai mică, reducerea prețului petrolului pe piețele mondiale (conform cotațiilor futures), cererea redusă de energie, reducerea TVA la alimente și un an agricol normal.
România va ajunge anul viitor pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește reducerea inflației, arată Cristian Socol, consilierul premierului Victor Ponta, într-o analiză publicată de contributors.ro. Potrivit Eurostat, indicele armonizat al prețurilor de consum în România se va cifra, anul viitor, la 2,5%, în condiții