Istoricul academician Valeriu Pasat, editorul memoriilor din gulag ale Eufrosiniei Kersnovski, iniţiatorul unor manifestări comemorative consacrate acestei basarabence de excepţie, ne vorbeşte despre cât de important e să ne cunoaştem trecutul şi să nu uităm prin ce calvar a trecut poporul nostru.
Domnule academician Valeriu Pasat, la iniţiativa şi cu suportul dumneavoastră, la Odesa a avut loc recent dezvelirea unei placi comemorative consacrate basarabencei Eufrosinia Kersnovski, originară din acest oraş. Ce v-a făcut să realizaţi acest eveniment?
Pe 8 noiembrie, la Odesa, pe faţada unei clădiri-monument istoric, casa în care s-a născut Eufrosinia Kersnovski, a avut loc dezvelirea unei plăci în memoria uneia dintre sutele de mii de victime ale gulagurilor staliniste. Şi deşi este problematic să instalezi plăci pe edificii considerate monumente ale istoriei şi culturii, administraţia oraşului Odesa a acceptat din prima iniţiativa noastră. Mulţumesc şi pe această cale tuturor celor care au fost prezenţi la eveniment - politicieni, diplomaţi, oameni de cultură şi ştiinţă, studenţi, simpli orăşeni. Sincere mulţumiri tuturor celor care au înţeles importanţa pe care o acord acestui fapt - în egală măsură - şi cultural, şi cetăţenesc, şi instructiv etc. Este de datoria noastră să cinstim memoria celor care în închisori, lagăre de muncă silnică şi aşezări speciale pentru persoane supuse represiunilor – în Ural, Siberia, Kazahstan, dincolo de Cercul Polar etc. – au suferit fără a avea vreo vină, iar foarte mulţi au şi pierit în condiţii infernale. Parafrazând o spusă din memoriile Eufrosiniei Kersnovski, aş afirma: optez pentru cele mai diferite forme de comemorare a victimelor epocii staliniste pentru ca niciodată să nu se mai repete acele timpuri, calvarul prin care au trecut sute de mii de oameni nevinovaţi.
De ce anume Eufrosinia Kersnovski? Doar au fo