Etnicii slovaci au fost în sărbătoare, la finele săptămânii trecute, cu ocazia tradiționalei manifestări culturale "Zilele culturii slovace bihorene". Evenimentul s-a desfășurat în Parcul 1 Decembrie din Oradea și a fost organizat de Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România (UDSCR).
Festivalul a devenit o tradiție, fiind organizat an de an de către Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România, cu scopul promovării tradițiilor și obiceiurilor slovăcești. "În fiecare an organizăm Zilele culturii slovace. La Oradea, acest festival are loc pentru a treia oară, dar nu în această variantă. Față de celelalte ediții, în acest an avem, pe lângă cântece și dansuri slovăcești, și un concurs de gastronomie. Scopul evenimentului este promovarea și cultivarea tradițiilor noastre autentice", ne-a declarat Francisc Merka, președintele UDSCR Bihor - Sălaj - Satu Mare. Programul a debutat sâmbătă, cu concursul gastronomic, la care s-au înscris 25 de echipe, dintre care: nouă, pentru găluște cu brânză și jumări, alte nouă, pentru plăcinte cu cartofi răzuiți, iar șapte echipe s-au înscris la gulaș specific slovăcesc. Din juriu au făcut parte trei persoane, care au acordat note în funcție de calitatea mâncării. "Concursul gastronomic se desfășoară între orele 11.00 și 15.00. Juriul este format din trei persoane neutre, care vor puncta calitatea mâncării. Acordarea notelor se face într-o transparență totală", a mai spus Francisc Merka, adăugând că toate ingredientele necesare concursului de gătit au fost asigurate de către organizatori. La această competiție au participat concurenți din localitățile: Valea Cerului, Foglaș, Borumlaca, Vărzari, Popești, Voivozi, Budoi, Derna, Mădăras și Oradea. Premiile acordate au constat atât în diplome, cât şi în obiecte simbolice, cum ar fi un storcător de fructe. După concursul de gătit, a urmat programul artistic, care