Scris de Cristina Ghilea - Principalele creșteri în fiscalitatea locală pe 2014 țin de inflație și de majorarea aplicată terenurilor agricole.
Plus 2,5% este procentul de creștere a impozitului pe clădiri și terenuri, aferent inflației. Acesta se va aplica, însă, începând de anul viitor, doar persoanelor fizice, pentru cele juridice fiscalitatea rămâne la nivelul din acest an, au anunțat viceprimarul Ovidiu Mureșan și Eduard Florea, șeful Direcției Economice din Primărie. Pe lângă aceste creșteri care afectează majoritatea contribuabilitor, proiectul fiscal pe 2014 mai conține și alte creșteri sau modificări. În contul majorărilor, edilii se așteaptă la încasări suplimentare de un milion de lei, adică 1% din totalul veniturilor din anul viitor.
Viceprimarul Ovidiu Mureșan a declarat că politica fiscală a municipiului este strâns legată de politica fiscală națională, astfel încât se vor păstra liniile de fiscalitate și în anul următor și se va merge pe predictibilitate.
Pentru persoanele juridice se menține nivelul de impozitare la clădiri și terenuri, bonificația de 5% pentru achitarea integrală a impozitului până în 31 martie și facilitățile pentru investiții majore. Creșterea cu inflația se aplică pe imobilele și mijloacele auto ale persoanelor fizice. Impozitul pe terenul agricol crește cu procente cuprinse între 15 și 19%, taxa pentu certificatul fiscal de urgență crește la 25 de lei. Se păstrează neschimbat procentul de 10% acordat la plata integrală a impozitelor și taxelor la primul termen de plată din an.
Dintre taxele încasate prin Administrația Imobiliară Oradea, cea mai importantă și cu impactul cel mai larg, este așa numita „taxă de oprire/staționare/parcare neregulamentară” care precede amanda. Aceasta crește de la 40 la 45 de lei.
Taxele percepute prin instituția Arhitectului Șef se modifică și ele: taxele de urbanism cresc cu i