Patru şefi de serviciu secret, sub trei preşedinţi, au cunoscut în amănunt pericolele reale care au ameninţat siguranţa naţională. Adevărul despre controversele fiecărui mandat îl vom afla peste zeci de ani.
După aproape 24 de ani de la evenimentele din decembrie 1989 - cu lungi perioade în care foştii şefi ai SRI au fost implicaţi în scandaluri răsunătoare -, instituţia şi-a câştigat o bună reputaţie în rândurile serviciilor secrete ale NATO. S-a plecat de la Securitatea comunistă, care a comis atrocităţi pentru menţinerea lui Nicolae Ceauşescu la putere. Acum, SRI a reuşit să contribuie la menţinerea securităţii pe linia de graniţă a NATO.
În ultimii ani a dejucat atacuri teroriste pe teritoriul României (17 numai în anul trecut) şi a alertat serviciile altor state despre potenţiale pericole. De la logistica redusă specifică vechiului regim, astăzi SRI a ajuns în postura de a putea respinge atacurile inamicului redutabil al noului tip de război: terorismul cibernetic. Cel mai recent caz a fost respingerea atacului comis asupra României de "Octombrie roşu", o campanie sofisticată de spionaj cibernetic care ţinteşte mai ales ambasade din Europa de Est şi Asia Centrală.
GEORGE MAIOR 2006-PREZENT. Ofensivă împotriva corupţiei şi crimei organizate
George Maior (46 de ani) conduce SRI de 2.602 de zile, din data de 4 octombrie 2006. Sub conducerea sa, activitatea serviciului secret a cunoscut o implicare aproape totală în lupta anticorupţie declanşată de DNA sau în cea îndreptată împotriva reţelelor de crimă organizată şi terorism, declanşată de DIICOT. Potrivit rapoartelor DNA, din anul 2006 au fost trimise în judecată peste 4.700 de persoane pentru fapte de corupţie.
Cele mai răsunătoare condamnări au avut la bază înregistrările făcute cu ajutorul SRI.
● Cazul senatorului PSD Cătălin Voicu - şapte ani de închisoare.
●