Cum contextul favorabil traversat de companiile de vânzări directe în ultimii ani începe să se schimbe, Avon e tentată, mai nou, de „consumatorul online“. Dar de ce a devenit atât de important mediul virtual pentru o companie care, până nu demult, se promova aproape exclusiv prin broşuri şi reprezentanţi de vânzări?
Câteva date preliminare: de curând, Avon – lider pe o piaţă a cosmeticelor din România de circa 620 de mil. euro în 2012 -, dă posibilitatea clienţilor să-şi comande produsele pe internet. Compania a lansat o platformă integrată de comerţ electronic, care va găzdui „cel puţin 5.000 de magazine online până la jumătatea lui 2014“, conform estimărilor lui Răzvan Diraţian, directorul general al Avon România & Moldova. Practic, cei 140.000 de reprezentanţi ai Avon pot deveni „antreprenori în digital“, pentru a păstra o formulare care-i aparţine lui Diraţian. Ce înseamnă acest lucru? „Orice reprezentant poate să-şi deschidă propriul său magazin online cu produsele brandului, pe care îl poate personaliza cum doreşte. Livrarea se va face însă personal, nu prin curier“, explică CEO-ul companiei, adăugând că „magazinele sunt gratis, totul este gestionat de noi - suport tehnic, servere etc. Este un fel de franciză“.
Platforma în cauză este un proiect al companiei la nivel global, fiind implementată, pentru început, în încă şase ţări - Rusia, Ucraina, Polonia, Cehia, Slovacia şi Ungaria.
Premisele odată formulate, întrebarea vine de la sine: de ce după 127 de ani de vânzare directă, Avon trece pe online? „Tendinţa de mutare dinspre retailul clasic către cel online este parte din trendul global de dezvoltare tot mai accentuată a unei abordări multi-channel“, are o primă explicaţie Bogdan Belciu, partener PwC, în opinia căruia noile realităţi ale epocii digitale (creşterea continuă a gradului de penetrare a internetului, a plăţilor cu cardul şi a