Odată cu începerea sezonului rece, vrâncenii, indiferent de vârstă, se pot îmbolnăvi de pneumonie, boală care dacă nu este tratată poate duce chiar la deces. Pneumonia afectează în principal copiii, vârstnicii și bolnavii cronic. De când temperaturile au scăzut, la nivelul judeţului Vrancea au fost înregistrate cinci decese din cauza pneumoniei, în două dintre cazuri fiind vorba de copii.
În condițiile în care zilele trecute a fost marcă Ziua Mondială a Pneumoniei, iar incidența acestei boli este foarte crescută în sezonul rece, specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea au o serie de recomandări pentru prevenirea acestei afecțiuni. Potrivit acestora, pneumonia este o formă de infecţie respiratorie acută, care afectează plămânii şi este cauzată de o serie de agenţi infecţioşi, inclusiv virusuri, bacterii şi ciuperci. Alţi factori ce favorizează apariţia pneumoniei sunt: condiţiile precare de îngrijire şi igienă personală, nutriţie dezechilibrată şi malnutriţie, contactul cu mediile aglomerate şi de instituţionalizare, expunerea la fum, dar și bolile cronice.
„Anumite categorii de persoane sunt mai sensibile la această afecțiune, mai exact copiii, persoanele cu vârste peste 65 de ani, bolnavii cu afecţiuni cronice, cum ar fi cardiace, respiratorii, renale, hepatice, diabet zaharat, bolnavii de cancer sau cei care urmează un tratament imunosupresor, fumătorii sau consumatorii de alcool. Persoanele internate sau care intră des în contact cu mediul clinic, precum şi cele imobilizate la pat sunt mai vulnerabile. Debutul bolii poate fi brusc sau după o infecţie respiratorie. Bolnavul prezintă febră înaltă, frisoane, transpiraţii, durere toracică accentuată de mişcările respiratorii, tuse, la început seacă, apoi productivă, cu o expectoraţie mucoasă, galbenă, verzuie. În timp, respiraţia devine rapidă şi superficială, ritmul card