Judeţul Constanţa a înregistrat în luna septembrie depozite în valoare de 3,8 miliarde lei, cele mai mari după Bucureşti, şi credite de 4,5 mld. lei, arată datele BNR.
Zona Capitalei cumulează cele mai mari sume în conturile clienţilor băncilor, 36 de mld. lei, şi credite acordate în valoare de aproape 38 de mld. lei.
Imediat după judeţul Constanţa, urmează judeţele Timiş şi Prahova cu depozite atrase de 3,29 mld. lei, respectiv 3,15 mld. lei.
Raportul credite/depozite în Constanţa este de 120%, în timp ce în Bucureşti rata este de 105%, în Timiş este 128% iar în Prahova este subunitară, 83%.
Judeţul Constanţa număra 684.082 de locuitori, Timiş 683.540 de locuitori iar Prahova 762.886 de locuitori, potrivit ultimului recensământ al populaţiei din octombrie 2011 publicat de INS anul acesta.
Iaşi şi Mehedinţi conduc detaşat în clasamentul judeţelor cu cel mai ridicat nivel al creditelor de retail raportat la volumul depozitelor constituite de populaţie la bănci. Raportul credite/depozite se apropie de 160% în cele două judeţe, în timp ce la polul opus se situează Harghita, unde creditele reprezintă doar jumătate din volumul depozitelor.
La nivelul întregii pieţe, raportul credite/depozite era de 101% la sfârşitul lunii septembrie, respectiv credite de retail de 104 miliarde de lei (23 mld. euro) la depozite de 103 miliarde de lei atrase de bănci de la populaţie, potrivit datelor BNR. Situaţia este însă mai dezechilibrată, iar raportul credite/depozite urcă spre 110% dacă luăm în calcul şi creditele, respectiv depozitele firmelor.
Judeţul Constanţa a înregistrat în luna septembrie depozite în valoare de 3,8 miliarde lei, cele mai mari după Bucureşti, şi credite de 4,5 mld. lei, arată datele BNR.
Zona Capitalei cumulează cele mai mari sume