Foarte mulţi din viitorii medici aleg să plece în străinătate, unii chiar din timpul rezidenţiatului, pentru salarii mult mai mari. Sursa: Arhiva EVZ
Statul alocă pentru studiile de licenţi şi de rezidenţiat ale unui tânăr de la medicină în medie 30.000 de euro. Salariile foarte mici din ţara noastră îi fac pe mulţi să plece în străinătate, unii chiar din timpul rezidnţiatului. Dacă în România abia dacă ajunge la 200 de euro, în alte state din vest, un rezident poate primi până la 2.000 de euro lunar, a declarat prorectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Carol Davila", Ruxandra Ionescu.
Astăzi a avut loc concursul de rezidnţiat în universităţile de Medicină din Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Timişoara şi Craiova Concursul de rezidenţiat la UMF Bucureşti s-a încheiat în jurul orei 14.00. Candidaţii au avut de răspuns la 200 de întrebări în patru ore. În acest an, cea mai mare concurenţă este la stomatologie, unde sunt cinci concurenţi pe un loc, în timp ce la medicină sunt doi candidaţi pe loc.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, la concursul de rezidenţiat s-au înscris 5.102 absolvenţi, care concurează pe 3.879 de locuri şi posturi. Dintre cei peste 5.100 de candidaţi, 3.857 au optat pentru locurile şi posturile scoase la concurs la medicină, 964 s-au înscris pentru locurile şi posturile de la medicină dentară, iar 281 susţin concursul pentru farmacie.
În Bucureşti, 1.942 de candidaţi s-au înscris, pe aproape 800 de locuri, la concursul de rezidenţiat organizat în centrul universitar din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Carol Davila".Centrul universitar din Bucureşti are alocate 690 de locuri la medicină, 93 la medicină dentară şi 15 la farmacie. Dintre cei peste 1.900 de candidaţi, 1.454 s-au înscris pentru medicinǎ, 377 la medicină dentarǎ, iar 111 la farmacie.
Cele mai multe locuri la centrul un