Pagina principală de internet a CEC Bank şi-a schimbat radical compoziţia săptămâna aceasta după apariţia informaţiilor privind intervenţia telefonică a preşedintelui Traian Băsescu pe lângă ministrul finanţelor Daniel Chiţoiu pentru menţinerea lui Radu Gheţea în funcţia de preşedinte al băncii de stat.
Dacă până de curând imaginea lui Gheţea domina realmente site-ul CEC, preşedintele fiind prezentat încă de pe prima pagină în mai multe fotografii legate de numeroasele premii pe care le obţinuse, acum pozele au dispărut, iar premiile bancherului Gheţea au fost înlocuite cu premiile şi poziţionările în diferite clasamente ale băncii pe care acesta o conduce de peste şase ani.
Imaginea lui Gheţea a dispărut chiar şi din postările mai vechi care anunţau că acesta este “bancherul anului” sau “în topul celor mai mediatizaţi CEO din economie”.
Radu Gheţea este de ani de zile unul dintre cei mai mediatizaţi bancheri, dar nu atât ca preşedinte al CEC, cât din poziţia de preşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor, colegii săi de breaslă încredinţându-i de 13 ani şi fără concurenţă rolul de voce a comunităţii bancare.
Informaţiile privind intervenţia expresă a preşedintelui Băsescu în favoarea menţinerii lui Gheţea la CEC indică forţa presiunilor de schimbare a acestuia.
Ministrul finanţelor a spus că intenţionează să schimbe sistemului de conducere al băncii şi cu această ocazie este evaluată şi performanţa conducerii.
Gheţea are mandat până în mai 2015, iar încetarea acestuia ar fi destul de costisitoare din cauza pachetului compensatoriu pe care bancherul şi l-a negociat.
Spre deosebire de situaţia din 2009, când Gheţea a fost la un pas să fie dat jos de PSD, iar BNR a intervenit public criticând ingerinţa politicului la CEC, de această dată banca centrală preferă doar să urmărească derularea evenimentelor fără a exprima o poz