Antreprenoriatul si educatia. “Am creat Institutul de Antreprenoriat si Inovatie din cadrul Universitatii de Economie si Business in urma cu 12 ani. In 2001 nu exista nici macar o institutie de educatie specializata in antreprenoriat, de altfel o realitate specifica unversitatilor europene. Subiectele care aveau legatura cu antreprenoriatul erau respinse atunci, iar abordarea antreprenoriala lipsea din oferta educationala. In prezent, avem 100 de angajati in cadrul Institutului, ceea ce releva o crestere a importantei pe care antreprenoriatul o are in mediul universitar.”
“La Institute for Entrepreneurship and Innovation au absolvit 1000 de studenti in 12 ani, iar multi dintre absolventi sunt interesati sa pastreze legatura cu universitatea, sa ne ajute in dezvoltarea programului si a proiectelor. Dupa absolvirea MBA-ului, ei au fondat aproximativ 150 de companii prin care au fost create 1500 de locuri de munca.”
“Un mod de gandire antreprenorial nu ar trebui sa fie specific doar fondatorilor de companii, ci si managerilor, politicienilor sau diplomatilor.”
Managementul schimbarii si antreprenoriatul.“Criza a influentat modul de gandire antreprenorial. Suntem intr-o etapa de tranzitie in Europa, dintr-o economia stabila catre una caracterizata prin instabilitate. Oamenii se pregatesc pentru schimbare. O criza aduce preocuparea fata de antreprenoriat catre o audienta tot mai mare.”
Cultura esecului in business.“Avem nevoie de o perspectiva realista fata de esec. Abordarea europeana spune ca un esec este distrugator pentru indivizi si ca nu ai voie sa gresesti. Ce-i drept, nimanui nu-i place sa greseasca, insa trebuie sa intelegem ca implicarea in proiecte ambitioase aduce de la sine si posibilitatea esecului. Esecul nu are doar aspecte negative, ci contine si oportunitatea de a invata. Invatarea este cruciala pentru antreprenori. Foarte