Zona Zoster sau Herpesul Zoster este o afecţiune infecto-contagioasă, determinată de virusul varicelo-zosterian, acelaşi virus care provoacă varicelă, care este accentuată în perioadele reci ale anului. Această boală se caracterizează prin inflamaţia unuia sau mai multor ganglioni şi a rădăcinilor nervoase senzitive respective, iar clinic printr-o erupţie eritematoveziculoasă, însoţită de durere. Pentru că boala este infecţioasă, trebuie să evităm contactul cu persoana bolnavă, să nu folosim cearşafurile, prosoapele şi vesela sa, toate acestea fiind sterilizate periodic. Pe lângă medicamentele recomandate de medic, apa sărată şi oţetul de mere fac minuni în cazul Herpesului Zoster.
Virusul varicelo-zosterian persistă timp îndelungat (probabil toată viaţa) în organismul persoanelor care au suferit de o varicelă tipică sau de o infecţie inaparentă. Se realizează astfel o infecţie persistentă, localizată în ganglionii nervoşi spinali sau cei omologi ai nervilor cranieni. După varicelă, sistemul imunitar este suficient de puternic pentru a împiedica o recidivă, dar insuficient pentru a suprima persistenţa virusului în ganglioni sau rădăcinile nervoase.
De aici, în condiţiile scăderii imunităţii (stres, efort fizic mare, intercurente respiratorii, traumatism), infecţia se poate reactiva realizând un tablou de herpes zoster, după cum a specificat medicul dr. Garofiţa Nicolae, pentru farmaciata.ro. Bolnavul cu Zona Zoster poate declanşa o epidemie de varicelă, dacă se află în contact cu copii receptivi la varicelă. Frecvenţa bolii este mai mare la adulţi şi bătrâni (90%), iar la copii apare foarte rar (5% din totalul cazurilor). În cazul Zonei Zoster, sunt indicate aceleaşi măsuri profilactice ca la varicelă. Stilul de viaţă echilibrat, evitarea stresului şi al oboselii excesive, expunerea moderată la soare, excluderea produselor alimentare prăjite şi picante