Bucureştiul şi alte patru judeţe au asigurat aproape jumătate din exporturile României în primele şase luni ale acestui an. Capitala este urmată în clasamentul celor mai buni exportatori de judeţele Argeş, Timiş, Arad şi Braşov.
Codaşe sunt judeţele judeţele Mehedinţi, Giurgiu şi Gorj, acestea aducându-şi în cea mai mică măsură aportul la comerţul peste hotare al ţării noastre, se arată într-o amplă analiză economică reaalizată de agenţia Mediafax.
Exportăm mai mult, importăm mai puţin
Cert este că reuşim, de un an încoace, să producem şi să exportăm mai mult, în condiţiile în care deficitul comercial a scăzut cu 42% în primele nouă luni din 2013, faţă de perioada similară din anul trecut. Dacă exporturile au crescut cu 8,8%, în schimb importurile s-au redus cu 0,3%, arată datele Institutului Naţional de Statistică.
Bucureştiul se laudă cu tehnologia
Aflat în fruntea clasamentului, Bucureştiul a realizat în primul semestru din acest an exporturi de 4,45 miliarde de euro. Este o creştere de aproape 20% faţă de aceeaşi perioadă din 2012. Ceea ce se realizează mai mult de către firmele din Capitală, produsele respective fiind date la export, sunt maşinile şi aparatele de tot felul, echimapemnte electrice şi componente ale acestora, dar şi produse ale industriei chimice.
Constanţa în scădere la exporturi
Pe următorul loc, în ordinea clasamentului, se află judeţul Argeş, cu exporturi de 2,6 miliarde de euro, zona având ca principal atuu maşinile Dacia. Următoarele judeţe în clasament sunt Timiş, Arad şi Braşov. Fiecare dintre ele au realizat în prima jumătate din acest an exporturi care se situează între 1,85 şi 1,17 miliarde de euro. Constanta este abia pe locul al şaselea. Dacă judeţele fruntaşe înregistrează creşteri ale exporturilor, Constanţa e în regres cu 15% faţă de anul 2012, deşi se menţine totuşi la un nivel ridic