Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a propus Zalăul pentru implementarea unui proiect-pilot, prin care se urmăreşte trecerea de la vânzarea lemnului estimat, la vânzarea celui măsurat. Acest lucru ar urma să se întâmple în cadrul unor depozite, în care va putea fi realizată şi prelucrarea primară a lemnului.
Aflată la Zalău, în cadrul turneului naţional pe care îl desfăşoară pentru a identifica problemele din sectorul silvic, precum şi nevoile legislative, Lucia Varga a apreciat că în Sălaj lucrurile sunt „mai aşezate”, că „angajaţi silvici gestionează durabil şi eficient pădurea, poate şi pentru că este un judeţ cu resurse limitate. Tăierile ilegale sunt puţine, aproape inexistente, lemnul este vândut în rampe şi depozite în cea mai mare parte”. Din aceste motive, ministrul delegat consideră că Sălajul este judeţul potrivit pentru implementarea unui proiect-pilot pentru interzicerea vânzării lemnului pe picior şi trecerea la vânzarea lemnului măsurat.
Consilierul ministrului delegat, Ion Radu, a adăugat că viitorul depozit central va putea deveni centru de dezvoltare, unde materialul lemnos va fi sortat, fasonat şi măsurat şi unde se va putea realiza şi prima prelucrare a lemnului. „Pe aceeaşi platformă se poate face şi o unitate de producere a energiei termice şi electrice din biomasă”, a explicat Radu.
Lucia Varga s-a declarat încrezătoare cu privire la şansele de reuşită ale proiectului, mizând în acest sens şi pe sprijinul tehnic al fostului şef al Direcţiei Silvice Sălaj, Dorel Oros, acum director interimar al Direcţiei Silvice Cluj. Potrivit acestuia, doar 15 din cifra de afaceri a instituţiei sălăjene provine din vânzarea lemnului pe picior, în timp ce la Suceava, depăşeşte 80 la sută.
Reprezentanţii Departamentului de Ape, Păduri şi Piscicultură şi-au propus ca, pe viitor, astfel de depozite centrale