* Călin Rechea: "BNR nu are nicio scuză să refuze să aplice sistemul din zona euro"
* Dragoş Cabat: "Fără un sistem unitar, nu putem face comparaţii între bănci"
Evaluarea calităţii activelor insituţiilor de credit din ţara noastră ar trebui să se realizeze în baza aceleiaşi metodologii pe care intenţionează să o utilizeze Banca Centrală Europeană (BCE) pentru băncile din zona euro, consideră analiştii contactaţi de ziarul BURSA.
BNR ar trebui să utilizeze definiţiile aplicabile zonei euro, având în vedere intenţia declarată a autorităţilor locale ca ţara noastră să adere la Uniunea Monetară şi la uniunea bancară, chiar înainte de intrarea în blocul monetar, ne-a declarat analistul economic Călin Rechea. "Banca Naţională şi Guvernul şi-au asumat îndeplinerea unor criterii de convergenţă, care privesc inclusiv evaluarea dimensiunii portofoliilor de credite neperformante. În aceste condiţii, trebuie să aplicăm aceeaşi metodologie ca BCE, iar BNR nu are nicio scuză să refuze să facă acest lucru", susţine domnia sa.
Chiar dacă Banca noastră Centrală va realiza evaluarea în acelaşi mod ca autorităţile din zona euro, absenţa unui răspuns din partea sa cu privire la aceast[ chestiune transmite un semnal negativ, este de părere Călin Rechea, care ne-a mai precizat că refuzul Ungariei să aplice metodologia BCE era "de aşteptat", ţinând cont de hotărârile şi declaraţiile din ultima perioadă ale guvernului de la Budapesta, cu privire la sistemul bancar.
"În condiţiile în care nevoia de încredere este cea mai stringentă dintre nevoile sistemului bancar, este foarte important ca evaluarea să fie făcută într-o manieră sinceră", a mai afirmat domnia sa.
BCE a programat să deruleze, anul viitor, o analiză a calităţii activelor (asset quality review - AQR) bancare din Uniunea Monetară, în condiţiile în care urmează să preia rolul de supraveghetor a