Preţul gazelor a atins nivelul maxim al ultimelor şapte luni în Europa, pe fondul speculaţiilor comform cărora iarna care vine va fi una extrem de geroasă şi lungă.
Temerile privind iarna grea pe care o anunţă meteorologii au ajuns şi la urechile investitorilor şi au început să-şi pună amprenta asupra cotaţiilor gazelor naturale în Europa. Vineri, preţul gazelor a atins cel mai ridicat nivel din ultimele şapte luni. Astfel, doar de la începutul acestei luni, preţurile au crescut cu 8%, reiese din datele compilate de agenţia de ştiri Bloomberg. Pe lângă prognozele nefavorabile, cotaţiile au fost afectate şi de îngrijorările privind o eventuală întrerupere a livrărilor din Rusia şi din Libia.
Scumpirea poate fi explicată parţial prin echilibrarea naturală a pieţelor, însă temerile privind rezervele disponibile în prag de iarnă sunt cele care vor cauza scumpiri şi mai departe. „Săptămâna trecută, unele preţuri oferite erau mai mici decât cele din timp de vară. A fost nevoie să oferim mai mult pentru a atrage toate rezervele disponibile”, explică pentru publicaţia britanică „Financial Times” Thierry Bros, analist-senior pentru gaze naturale în cadrul grupului bancar Société Générale.
Însă faptul că un gazoduct care leagă Libia de Italia, operat de compania energetică italiană Eni, s-a închis la mijlocul săptămânii a avut de asemenea un efect. Deocamdată, Eni nu a confirmat faptul că gazoductul este închis, aşa cum au declarat mai multe surse apropiate situaţiei, iar motivul pentru sistarea activităţii nu a fost nici el dezvăluit. Cu toate acestea, se vorbeşte despre consecinţele pe care le au protestele din Africa de Nord asupra exporturilor de hidrocarburi din regiune.
Triburile de berberi din statele nord-africane au organizat periodic proteste pentru a cere o mai amplă reprezentare guvernamentală. Manifestaţiile lor au v