Persoanele care fumează mai mult de un pachet de ţigări pe zi au un risc de a dezvolta cancer pulmonar de până la 25 de ori mai mare decât persoanele nefumătoare.
Cauza principală a cancerului pulmonar este reprezentată, la peste 90% din pacienţi, de fumat. „Fumul de ţigară conţine peste 4.000 de substanţe chimice diferite, dintre care peste 60 de substanţe cangerigene pentru om: nicotină, arsenic, radon, cianuri, fenol, DDT, azbest, benzen, monoxid de carbon, formaldehidă şi alte. Din păcate, oamenii nu realizează magnitudinea şi implicaţiile multiple pe care le are expunerea la substanţele toxice, cancerigene conţinute de ţigări", spune prof.univ.dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.
În plus, diagnosticarea cancerului pulmonar este dificilă, deoarece simptomele lui pot fi confundate cu cele ale unei răceli persistente sau cu tusea cauzată de fumat. Medicii recomandă să vă prezentaţi imediat la spital dacă aveţi în mod repetat următoarele simptome : tuse, spută cu sânge, dispnee, durere, pneumonii sau bronşite repetate, oboseală, lipsa poftei de mâncare şi scădere în greutate, răguşeală, transpiraţii ale feţei şi gâtului.
Citeşte şi: INTERVIU cu prof.dr. Florin Mihălţan. Cum ne afectează poluarea sănătatea
Un deces la 30 de secunde
În majoritatea cazurilor, cancerul pulmonar este diagnosticat în stadii avansate, atunci când deja se înregistrează metastaze. De aceea, această boală înregistrează cea mai mare rată de mortalitate dintre toate tipurile de cancer, depăşind inclusiv cancerul de prostată sau pe cel mamar.
“Mortalitatea în urma cancerului pulmonar nu este încă surclasată de nicio altă malignitate. La fiecare 30 de secunde, undeva în lume, o persoană moare din cauza cancerului pulmonar“,atrage atenţia doctorul pneumolog Dorin Vancea.
“Cancerul pulmonar este boala oncologică cu cea mai mică