Timișoara, București sau Iași sunt doar câteva dintre cele unsprezece centre universitare din țară unde studenții au protestat acum câteva zile, pentru a întâmpina cu capul sus data de 17 noiembrie, când lumea întreagă sărbătorește Ziua Internațională a Studentului. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Gestul lor a fost un semnal de alarmă dat Guvernului, dar și ministrului Educației, care în cele din urmă au cedat presiunilor venite din partea tinerilor. Protestul de miercuri, al celor zece mii de studenți, le-a adus o creștere cu 10% a subvenției de cămin și cantină.
O victorie prea mică față de așteptările tinerilor, care amenință că nu vor înceta să iasă în stradă până când nu își vor vedea scopul atins: alocarea a 6% în plus pentru educație.
“Bugetul alocat educatiei creste cu 9.5% insa ramane ca procent din PIB la coada clasamentului european, cu doar 3.29% si mult sub solicitarea studentilor, elevilor, sindicatelor, parintilor si rectorilor, de 6% din PIB. Solicitarea legata de respectarea legii in cazul burselor sociale, care ar trebui sa acopere cel putin costurile de cazare si masa, nu a primit pana in acest moment un raspuns. Nu sunt finalizate nici discutiile legate de centrele de consiliere si orientare in cariera. Mai mult, reprezentantii studentilor nu au primit niciun semnal legat de perspectivele pentru urmatorii ani in ceea ce priveste finantarea educatiei si procentul din PIB alocat, cu exceptia angajamentului ca acestea vor continua sa creasca”, se arată într-un comunicat al Alianței Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR).
Aceștia atrag atenția că studenții vor declanșa noi acțiuni de protest, dacă solicitările lor vor rămâne fără răspuns.
„Masurile anuntate nu rezolva problemele importante ale sistemului de invatamant, iar noi pentru asta am iesit in strada. Ni se spune ca se colecteaza prea putini bani la bug