Grigori Rasputin este una dintre cele mai controversate figuri ale istoriei Rusiei. Inconjurata de misticism si mister, legenda lui Rasputin uimeste si acum audienta, la aproape o suta de ani de a moartea sa.
Rasputin a reusit sa urce pe scara sociala, pana la curtea tarului rus, de la un simplu taran la cel mai important consilier, in numai zece ani, datorita prieteniei sale cu tarina Alexandra, sotia Tarului Nicolae al II-lea, care il vedea ca pe un salvator religios, scrie How Stuff Works. Modul in care a murit este, si acum, unul dintre cele mai controversate episoade ale istoriei.
Grigori Eftimovici Rasputin s-a nascut in 1869, in Siberia. In adolescenta sa a intrat intr-o secta numita Khlysts pe ai carei promotori i-a intalnit intr-o manastire. Aceasta secta era un amestec de violenta cu erotism. Adeptii ei practicau autoflagelarea. Ei sustineau ca mantuirea consta de fapt in pacatuirea in grup pentru ca, mai apoi, sufletul sa fie izbavit.
In 1905, calatorind sub imaginea de predicator si vindecator, Rasputin a ajuns la Sankt Petersburg. Acolo, el a fost prezentat cuplului regal Romanov, Nicolae al II-lea si Alexandra. Un an mai tarziu, Rasputin a fost acceptat in cercul regal.
Succesul lui Rasputin la curtea regala l-a avut la baza pe fiul cel mic al tarului care suferea de hemofilie, o afectiune ereditara, care impiedica sangele sa se coaguleze. Boala baiatului era principala preocupare a tarinei care cauta neincetat leacuri pentru Alexei. Rasputin a fost adus la curte pentru a-l vindeca pe baiat si, in numai un an, ar fi aparut dovezi conform carora ar fi reusit sa ii reduca durerile si sa ii amelioreze starea. Nimeni nu stie cum a reusit Rasputin acest lucru, cert este ca tarina a fost multumita de rezultatul obtinut.
In 1912, Alexei a cazut de pe cal si a inceput sa sangereze intern. Atunci, Raspu