Economia României va creşte anul viitor cu 2%, iar în 2015 avansul va fi de 2,5%, ritmuri comparabile cu media ţărilor din Europa Centrală şi de Est, creşterea economică urmând să rămână sub potenţial şi în următorii doi ani, potrivit estimărilor Raiffeisen Bank.
„Potenţialul de creştere economică este de 2,5-3%. Acest potenţial nu a fost atins şi nu va fi atins nici în 2014, nici în 2015. Înainte de criză potenţialul de creştere economică era de 4%”, a declarat Peter Brezinschek, Global Head of RBI Group Research.
Raiffeisen Bank estimează pentru acest an o creştere economică de 2,5% în România.
Brezinschek a explicat că în România agricultura are o pondere mare în PIB şi este un domeniu foarte volatil, cum s-a dovedit şi în acest an, când creşterea economică a depăşit aşteptările datorită anului agricol bun. În aceste condiţii, în următorii doi ani este posibil să nu mai existe o performanţă la fel de bună a agriculturii.
Economia României a crescut în trimestrul al treilea din 2013 cu 4,1%, luând prin surprindere pe toată lumea. Anul agricol de excepţie şi industria au contribuit din plin la acest salt surprinzător al economiei, creşterea de 4,1% fiind cea mai mare ascensiune a PIB de când a început criza mondială, comparabilă cu cea din T3 2011. Faţă de al doilea trimestru din 2013, avansul economiei a fost în T3 de 1,6%, aducând România pe poziţia de lider în topul european, cu cea mai puternică creştere economică.
Ionut Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank România, a amintit că în România ponderea agriculturii în PIB este de de 5-7%, în timp ce în alte ţări europene ponderea ajunge la 1,5-2%. El anticipează că agricultura va avea o creştere de 20% în 2013 urmând să aibă o contribuţie de 1,5% la creşterea economică.
Economia României nu este foarte departe de potenţialul de creştere, în opinia lui Dumitru. „Îna