Dan Ailincăi este actor în trupa de Teatru Municipal din Roman. Acesta are zece ani de experienţă în presă. Dan Ailincăi a fost imaginea Primăriei Roman în timpul primarului Dan Ioan Cărpuşor. Nepot al scriitorului Dumitru Almaş, Dan Ailincăi şi-ar dori ca, într-o altă viaţă, să fie şofer de tir.
Reprezintă Consiliul Judeţean (CJ) Neamţ în relaţia cu presa, după mulţi ani în care a făcut acelaşi lucru pentru Primăria municipiului Roman. Dar puţini ştiu despre Dan Ailincăi că este unul dintre primii oameni de presă de după ’90, este scriitor, actor şi pescar împătimit. După cum mărturiseşte, “microbul” jurnalismului l-a prins după ce, în liceu, a scris la o revistă, apoi, în facultate, a scris la revista “Ing” a Politehnicii bucureştene şi a fost redactor la postul de radio “Orele Politehnicii”.
“Imediat după decembrie 1989, m-am angajat la «Romanu’ Liber». Au urmat ziarul «Ceahlăul», televiziunea CNS, televiziunea Tele M. La ziarul «Ceahlăul» am scris, la un moment dat, un reportaj-anchetă în foileton; s-a publicat în trei episoade. Era despre aventura unei fete răpită şi obligată să se prostituieze în Italia. Pe atunci era o premieră un astfel de material şi a prins grozav; ţin minte că articolul acela a dublat tirajul ziarului pentru o bună perioadă. Din televiziune am foarte multe amintiri. De pildă, la CNS fiind, am realizat o anchetă TV, prilejuită de încercarea Direcţiei Judeţene de Cultură de a evacua Casa memorială Sadoveanu de la Vovidenia, de lângă Mânăstirea Neamţ, la Fălticeni. Am participat cu acel material la un concurs organizat de TVR Iaşi şi am luat premiul I. Îmi amintesc, la festivitatea de premiere eram cu cameramanul cu care relizasem ancheta, Vasile Munteanu, actualmente funcţionar în Primăria Roman, şi ne priveam materialul, transpus pe beta, şi nu ne venea să credem ce bine se vedea şi se auzea… parcă era cu totul alt material”,