Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a spus ironic, sâmbătă seara, într-o emisiune la Digi 24, întrebată de ce este nevoie de egalizarea vârstei de pensionare între femei și bărbați, că femeile și-au dorit dintotdeauna să fie egale cu bărbații.
Conform unui proiect de lege al Ministerului Muncii, femeile născute după 1970 se vor pensiona la 65 de ani începând din 2035, când va fi egalizată vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi, la un stagiu complet de cotizare de 35 de ani şi un stagiu minim de 15 ani. Întrebată fiind de ce este nevoie de egalizarea vârstei de pensionare între femei și bărbați, Câmpeanu a întrebat retoric: „Dați-mi voie să fiu puțin malițioasă, dar n-am luptat noi pentru drepturi egale cu bărbații? Nu ne zbatem noi să avem drepturi egale cu bărbații?”. Ministrul a susținut că este nevoie de eliminarea decalajelor între persoanele care contribuie, prin plata taxelor, la stat și persoanele care ies la pensie.
"Este nevoie de acest proiect de lege pentru că această politică de egalitate de gen este dusă în mod special în Europa, dar nu numai. Au fost și conferinţe la nivel mondial pe această temă. Al doilea argument este legat de sustenabilitatea sistemului de pensii nu numai din România, ci și din alte țări din Uniunea Europeană. Era nevoie de eliminarea acestor decalaje prin posibilitatea ca o persoană să rămână activă cât mai mult timp pentru că s-a creat un decalaj între persoanele care contribuie și cele care ies la pensie. Indiferent de ce am face noi, avem o recomandare de țară care este o măsură pe care trebuie să o aplici în mod obligatoriu și urgent”, a Câmpeanu aceasta în emisiunea „Kilometrul 0”, de la Digi24.
Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Proiectul de act normativ modifică articolul 53