Pasiunea pentru sculptură o are încă de când era copil, însă primele creaţii au început să apară în urmă cu 20 de ani, în timp, locuinţa sa din Novaci devenind muzeu. Acum are 64 de ani şi în curând se va pensiona şi va avea mai mult timp pentru a-şi practica pasiunea. Profesorul ar vrea să împărtăşească cunoştinţele pe care le-a dobândit în domeniul sculpturii însă spune că tinerii nu sunt interesaţi să înveţe.
Traian Ionel este profesor de sport în cadrul Şcolii Generale din Târgu Cărbuneşti de mai bine de 40 de ani, însă este cunoscut pentru pasiunea sa pentru sculptura. Aflat în prag de pensionare, profesorul ar vrea să împărtăşească şi tinerilor tainele sculpturii, însă nu sunt prea mulţi doritori. „De mic mi-a plăcut cioplitul în lemn. Am început cu lucrări mai simple până am ajuns la o perfecţiune în a prelucra lemnul. M-am axat foarte mult pe monumente arhitecturale din ţară şi din străinătate la care s-au mai adăugat obiecte de artă populară din zona Gorjului, diferite troiţe, porţi ţărăneşti, aşezăminte de mănăstiri. Am realizat toate mănăstirile din judeţ, Lainici, Tismana, din Târgu Jiu şi operele brâncuşiene”, a declarat profesorul Traian Ionel.
Traian Ionel conduce şi Ansamblul folcloric „Gilortul” din Târgu-Cărbuneşti. Profesorul spune că tinerii nu se arată interesaţi nici să înveţe tainele sculpturii, dar nici ceea ce ţine de tradiţiile populare. „Încerc să recrutez, să găsesc nişte copii ca să-i învăţ, cam greu reuşesc, foarte greu îi desprind de calculator şi este foarte greu să-i prinzi în asemenea activităţi. Chiar şi la ansamblul folcloric, greu de tot prind la dans popular, îl consideră ceva învechit. Băiatul meu mă moşteneşte dar nu are timp să lucreze şi nu poate să continue activitatea asta. Încerc să găsesc pe cineva, să-l învăţ să lucreze cu lemnul”, a mai spus profesorul.
Pasiunea pentru sculptură o are încă de când e